sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Punctul de pensie - cum se majoreaza?


Valoarea punctului de pensie in 2012 este de 732,8 lei.

Din 2013, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a câstigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

În situatia în care unul dintre indicatori (rata inflatiei sau cresterea reala a salariului) are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.

Daca ambii indicatori realizati pe anul precedent au valori negative, se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie.

Începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 45% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent.

Procentul din cresterea reala a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuala a valorii punctului de pensie se reduce gradual cu câte 5% în fiecare an.

Începând cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei realizata pe anul precedent.

Aceste reguli sunt prevazute de Legea 263/2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu