marți, 30 august 2011

Etapele financiare ale vietii

Sunt multe exemple in ultima vreme de oameni care se ingroapa in datorii de la varste tinere, astfel ca toata viata se lupta sa plateasca ratele la banci si in final, se trezesc ca nu au acumulat nimic. De aceea, m-am gandit ca ar fi util sa scriu despre modul in care deciziile financiare ar trebui luate pe parcursul vietii, astfel incat atunci cand iesim la pensie sa nu asteptam pomeni electorale ca sa avem cu ce trai.

Ca orice alt lucru in viata, finantele personale necesita o disciplina din partea fiecaruia, asa cum pentru a lua un examen trebuie sa ne pregatim din timp.

Deciziile incep din momentul in care ne angajam pentru prima oara si incepem sa avem propriul venit. Intrebarea este cum il folosim?

1. Dupa ce a trecut prima etapa cand ne cheltuim nebuneste toti banii pe care ii castigam, este timpul sa ne facem o regula de aur, care ne va ajuta pe tot parcursul vietii: sa economisim regulat o suma de bani (fie ca e 100 lei sau 500 lei sau 1.000 lei).

2. Fugiti de creditele de consum si carduri de credit - au costuri foarte mari si ajungi sa platesti dublu pentru un televizor sau laptop. In schimb, cumpara permanent din banii economisiti toate bunurile de folosinta indelungata. Daca faci cateva calcule, poti vedea ca daca astepti cateva luni, poti cumpara bunul din banii proprii. Cu rabdare le poti cumpara pe toate la fel. Mesagele publicitare care te indeamna sa le ai pe toate odata nu sunt decat o capcana pentru a te indatora. Rezista tentatiei si vei avea de castigat.

3. Achizitiile trebuie facute gradual, in functie de valoarea lor. Nu incepe prin a cumpara o casa si abia apoi sa incepi sa cumperi electronice sau masina. Intotdeauna, incepe cu cumparaturi de valoare mai mica. Mai intai, iti iei un laptop, TV sau mobila, pe urma masina (sa nu iti treaca prin cap sa iti iei masina in rate sau in leasing; este o greseala foarte mare) si abia apoi te poti gandi la o casa. Evident, s-ar putea sa nu ai bani pentru toate, asa ca trebuie sa faci cateva prioritati.

3. Daca iti doresti o casa, incepe sa economisesti pentru un avans. In fiecare luna, cate putin pana ajungi sa acumulezi un avans de minim 15%. Nu iti cumpara o casa in rate decat dupa ce ai un job stabil si o experienta de minim 5-7 ani in munca. Inainte de a-ti lua credit, incearca sa economisesti lunar cel putin cat rata la creditul imobiliar timp de cel putin 1 an.

Nu exagera cu locuinta cumparata. Venitul trebuie sa iti permita atat sa platesti rata la banca cat si sa continui sa economisesti in continuare. Altfel, planurile tale de viitor se blocheaza cu aceasta achizitie si vei stagna financiar.

4. Incepe sa investesti la bursa cat mai devreme. Opreste la banca o suma care sa iti acopere situatiile de urgenta (ex. echivalentul cheltuielilor curente pe 3-6 luni), iar restul poti sa ii plasezi pe bursa. Doar asa economiile tale vor aduce cele mai mari castiguri, astfel incat sa acumulezi sume importante de bani pana la pensie sau pentru a-ti finanta alte planuri personale.

Fondurile mutuale pot fi o alternativa, insa nimic nu se compara cu investirea banilor proprii si asumarea riscurilor de catre tine si nu de catre altii. Fondurile de pensii facultative nu sunt o alternativa buna, deoarece au comisioane foarte mari (ajungi sa platesti 30-40% din suma acumulata pana la pensie sub forma de comisioane) iar politica lor de investitii lasa mult de dorit (randamente mici, care abia se apropie de dobanda depozitelor la banca).

luni, 29 august 2011

Rate la banca vs. chirie

Intre a sta cu chirie si a cumpara o locuinta prin credit, eu prefer creditul.


1. Din pdv la confortului, chiria este extrem de neplacuta in Romania. Chiriasii nu au niciun fel de drepturi, desi platesc la fel ca toti locatarii din acel bloc. Confortul este jalnic in majoritatea cazurilor, incepand de la aspectele de baza, precum zugraveala, mobila si pana la electrocasnice decente si posibilitatea de a avea un aer conditionat. Trebuie sa suporti vizita proprietarului oricand doreste acesta.

2. Financiar vorbind, chiria reprezinta o cheltuiala in timp ce creditul iti permite sa mai acumulezi o parte din bani. Practic, la un credit, la capitolul cheltuieli intra doar dobanda si comisioanele aferente, in timp ce principalul reprezinta o suma economisita pentru tine (se recupereaza la vanzarea imobilului, atunci cand te muti).

In cazul in care cumperi la un pret scazut - asa cum sunt cele de acum - ai sanse mari sa obtii si un castig de capital (prin vazarea la un pret mai mare decat cel de cumparare).

Singurul caz in care nu trebuie sa te gandesti la credit e atunci cand stai o perioada scurta intr-un oras. Dar daca te gandesti ca nu vei parasi orasul respectiv cel putin 5 ani, chiria cam iese din peisaj.